Земеделието за мен значи живот. Само една дума е, няма друго, с което да се занимавам. Нищо друго не ми доставя такова удоволствие. Това каза пред Фермер.БГ младият фермер от Сливенското село Камен и председател на УС на Сдружението на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“ Георги Радев.
 
 
Фермерът, заедно със семейството си стопанисват около 11 000 дка земя и над 900 дка с овощни градини. Отглежда предимно пшеница, рапица, слънчоглед и нахут.
 
Георги Радев е четвърто поколение земеделец. Историята му започна от неговия прадядо, който решава да се захване с нелекия отрасъл. След това той предава знанията си на дядо му, той на баща му и така Георги също става силно обвързан със сектора и най-вече със земята.
 
„Надявам се и дъщеря ми да продължи след това традицията.Сигурно младите момчета ще ме разберат като кажа какво е сутрин да станеш, да си погледнеш през прозореца и да видиш ей тази машина да те чака отпред, да се качиш. Цял ден да караш, вечер се прибираш при семейството си. Голям минус е, че заради земеделието не можем да обръщаме внимание на семействата си, надявам се да ни разберат и да ни простят, че много рядко успяваме да намерим време за тях, но това е животът. Те са ни подкрепяли винаги и ние също го правим“, каза фермерът.
 
По думите му в Сливен има много млади хора, като него самия, които са земеделци и от поколения се занимават именно с това.
 
„И дядовците им, и бащите им, и те, и нашите деца се надявам да продължат напред нашето дело и това, което ние сме създали, да го усъвършенстват и да го направят още по-добро.Традицията си е традиция и тя трябва да се спазва. Както уважаваме старите хора, така и традициите трябва да се уважават и спазват, за да не забравяме кои сме и откъде сме произлезли“, категоричен е Радев.
 
 
На въпроса как успява да остане толкова позитивен и да се справи с всички несигурности в сектора, той с усмивка отговоря:
 
„Много пъти съм казвал, че човек, за да е земеделец, трябва да е голям инат, ама много голям инат. Било бури, градушки, суша, киша, проблеми с администрацията, щом си решил да се занимаваш със земеделие, изтриваш проблемите, горе главата и напред. Няма друга рецепта“, смята той.
 
Според него напълно възможно е да се създава успешен земеделски бизнес в България, само че е трудно.
 
„Ако кажа, че е невъзможно, ще излъжа. Но смятам, че може да е по-лесно, отколкото е сега. Не е тайна за никого, че много хора опитват да източват еврофондовете. При нас, за щастие, няма такива случаи, ние сме градска община. Почти не кандидатстваме по евро проекти, аз лично не съм кандидатствал по нито един. Всяка една машина от тези, които виждате, са купени със собствени средства или с кредити. Може би това ми дава увереност и стимул да разчитам сам на себе си и си доказвам, че и без еврофондове мога. Не казвам, че е лошо, просто нашият регион е такъв“, каза младият фермер.
 
Той е категоричен в позицията си, че таван за директните плащания не трябва да има.
 
„В България земеделието е по-едро като стопанства, в сравнение със Западна Европа. Не смятам, че е нормално, рентабилно или както искате го наречете - 60 000 евро са грубо 4 000 дка. При положение, че самият аз имам 10 000 дка, а съм дребен или среден производител. Не смятам, че е редно да се прави това. Може би е правилно всяка държава сама по себе си да решава как да сложи тавани на европейските средства“, обясни Георги Радев.