- Какво се случва с ВетИС?
- Как да се съберат всички услуги за фермерите на едно място?
- Има начин да се прекратят практиките с виртуалните живитни

За всички това разговаряме със служебиня министър на земеделието Явор Гечев. 

Работата по възстановяване на системата ВетИС е един от приоритетите на Министерството на земеделието (МЗм) към момента. Вече стана ясно, че за да тръгне приемът на извънредната помощ във връзка с войната в Украйна на 1 септември, системата ВетИС трябва да е в изправност. Министър Гечев ни увери, че това ще стане в рамките на броени дни. 

“За съжаление има допуснати редица грешки по отношение на БАБХ с подръжката на ВетИС. Тя не е никак лоша система и между другото не са загубени данни. Възстановено е почти всичко, да не кажа всичко и няма да има стресови ситуации”, обяви министърът.
Според него обаче има далеч по-добър вариант и Гечев заяви, че усилено се работи по него. 

 “Аз бленувам да има единни портали, с единни регистри, които да са в МЗм и всички второстепенни разпоредители да работят само с базите данни, които са в министерството и те да са актуални. 
Не можеш да предлагаш на 15 места административни услуги за един земеделски поризводител. Има няколко, да не говорим, че сигурно десетки стоят в чекмеджетата в министерството на дискове... И какво като направим поредната система, която най-вероятно няма да можем да използваме, защото ние не знаем, че съществува дори”, обясни министърът. 

Според него това може да се визуализира като конструктор за строене. 

“Трябава да има единни портали, които като конструктор да наслагват отгоре допълнителните услуги и с един електронизиран подпис за системата земеделските производители да получавт всичко и ИСАК, която вече да си е контролна система”, обясни Гечев и подчерта, че възнамерява законово да подплъти изеята си. 

“Ще се опитам да направя законово да направя така че никой да не прави нови системи, а всичко да се ъпдейтва в една цялостна, голяма система. Който иска да го прави като различни модули, но това да работи по определен начин, така че фермерите да имат достъп от едно място. И когато попълниш различните данни - примерно формуляра по Наредба 3, тези данни да отиват към всички ведомства, а не едно и също нещо да го разнасяш на хартия във ведомството, което ти го е издало. Унищожават се няколко десетки декара гора за хартия, но нищо не произтича от това”, представи идеята си Гечев. 

И добави, че работата по тази визия предстои. 

Явор Гечев: Ние сме майстори на това да няма приемственост. 

“Искам публичност, за да може в крайна сметка тези неща да се знаят от всички. 
И когато нещо е добро, земеделските производители ще си го търсят. Разбира се, и аз ще го търся от следващия министър”, отбеляза служебният министър. 

Той даде обясни и как в новия програмен период ще се изчисти проблемът с виртуалните стада. 

“Предвидени са колективни ушни марки - на 50 пасищни животни 1 ушна марка, която да е свързана директно със сателитния контрол на определените пасища. Така ще следим къде, какви, колко животни има. Колко дни стоят на пасището, какви са нуждите, какви не са. Пасищата се подпомагат заради това, че са паша. Има площи само за косене на сено...”, каза министърът и продължи: “Ако се изпълни предварителният замисъл по отношение на нещата в Стратегическия план, виртуални животни няма да има”. 

Той описа принципа, на който ще работи. 

“Представете си система, която снима всеки месец по един път територията на цялата държава и не се знае кога снима. Има една колективна ушна марка с 50 животни, която е със сателитен контрол. Ако се засече, че тази ушна марка няма 50 животни, значи има проблем. Някой лъже. Плюс това, системите за сателитен контрол за вече друго измерение. Те вече могат да отчитат височината на тревата! Изискванията на ЕК са страховити.”

Министр Гечев подчерта, че в тази връзка системите за контрол трябва да стават все по-съвършени, за да може реалните земеделски производители да взимат реални средства.

“Всяко виртуално животно ощетява реалните земеделски производители; всяко нереално подпомагане в сектор “Плодове и зеленчуци” ощетява реалните овощари и градинари. 

Искат хората да знаят, че системата работи, че гарантира техните права, и който работи, да си изкарва с честен труд средствата си. Защото подпомаганията никога няма да са достатъчни. Вярно е, че западните фермери взимат повече от нас, но и малкият ресурс, който имаме, не бива да го пилеем”, обясни той.