Ако страната ни не разплати 280 млн. евро по ПРСР до 1 януари 2014 г., Брюксел ще си ги прибере. Задачата е много сложна, защото за първите девет месеца на годината са раздадени едва 90 млн. евро, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от Стандарт.
 

Той, заедно с новото ръководство на фонд "Земеделие", разработват екшън план за спасяване на милионите от Европа. 70 специалисти от регионалните звена на Разплащателната агенция в страната са командировани в централата, за да помогнат за по-бързата обработка на документите. 
 

"Правим всичко възможно да спасим всички или поне голямата част от парите за фермерите", заяви Явор Гечев. До Никулден пък страната ни трябва да изпрати отговор на Европейската комисия как се оценяват проектите по селската програма. Ще трябва да обясним и какъв е контролът, който се упражнява върху изразходването на средствата. Питането от Брюксел е в следствие на дълга комуникация, започнала с писмо, получено в земеделското министерство на 30 май тази година. ЕК се е самосезирала заради публикации в медиите за спорни проекти, разплатени с пари от Брюксел. Последното официално писмо с искане за отговор до 30 дни е от 7 ноември.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!