Защо цените на зърното и на хляба растат, попитал своите експерти финансовият министър Симеон Дянков, намеквайки, че нещо сметките не излизали. Във финансовото ведомство се говори, че министър Дянков е поръчал на служителите си анализ за цените на тези изделия, които да бъдат съпоставени с другите държави, като най-вече се има предвид борсовата стока зърно. Анализът се пише и до седмица или малко повече ще бъде готов, доверят запознати.
 
Според слуховете, отговорни хора в държавата са забелязали разминаване в тенденциите на международните пазари и тези у нас. Целта е да се пресекат възможни спекулации с количествата зърно след жътвата. 
 
Освен всичко това, другата идея, която циркулира в Министерство на финансите и стига до МЗХ е за размяна на отчетна информация за земеделските стопани и техните земи. Ведомството на Симеон Дянков се нуждаело от информация за размера на всички обработваеми ниви и средните добиви. Така няма да може част от произведеното зърно да се скрие и продаде на черно, без да се плати ДДС.