Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Мирослав Николов и заместник- изпълнителният директор Виолета Александрова се срещнаха с Негово Светейшество патриарх Неофит. Представени бяха възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за църковни храмове, информират от пресцентъра на ДФЗ.

 

„Искам да ви благодаря за активността и да представя резултатите от съвместната ни работа. Фонд „Земеделие” е одобрил общо 190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви. Договорената субсидия по тях възлиза на 71,1 млн. лв. Надявам се и в бъдеще това успешно сътрудничество да продължи”, обърна се към Негово Светейшество изп.-директор на ДФЗ Мирослав Николов.

 

Митрополитите от Светия синод поставиха въпроси, свързани с конкретни казуси. Стана дума и за изискването в продължение на 5 години ремонтираният храм да има сключена застраховка срещу пожар, природни бедствия и други, за да не се налага връщане на пари по проекта.

 

Дискутирана бе темата за липсата на нотариални актове на църкви и невъзможността им да кандидатстват за финансиране по програмата в тези случаи, както и статутът на някои храмове на местни или национални паметници на културата. Ръководството на ДФЗ и Светия синод обсъдиха новия програмен период 2014-2020 г. Негово Светейшество патриарх Неофит и г-н Николов лично се ангажираха да си съдействат за по-бързото решаване на проблемите, които среща Българската православна църква (БПЦ) при кандидатстване за европейски средства.

 

„БПЦ е сред най-активните и надеждни бенефициенти на фонд „Земеделие”. Проектите се движат бързо и резултатите са видими. През следващия 7-годишен програмен период ще използваме вече научените уроци и ще се постараем да решим максимално бързо проблемите от предишни години”, обобщи зам. изпълнителният директор Виолета Александрова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!