Първият по рода си за област Кърджали "Фестивал на чушката" ще се състои в община Кирково, каза кметът на пограничната община Шинаси Сюлейман, предаде БТА.


Той ще бъде част от традиционния есенен празник на общината и ще е на 10 септември. Сред основните участници ще бъде Ути Бъчваров, който ще покаже кулинарни умения в приготването на ястия с чушки.


Целта на фестивала е да се популяризира производството на червена капия, да бъдат привлечени повече туристи и да се предизвика инвеститорски интерес както към общината, така и към съседните общини, произвеждащи зеленчука, каза Шинаси Сюлейман. Той отчете, че Кирково е най-големият производител на червена капия в региона. Ежегодно там се произвеждат по няколко хиляди тона, а тазгодишните очаквания са за реколта от близо 4 хиляди тона, обясни кметът.

 

Той допълни, че изкупната кампания все още не е започнала, но има наченки. Там където се изкупува обаче, цените са сравнително по-ниски от предходни години. Досега традиционно цената на капията е била над 1 лв. за килограм, а сега предлаганата изкупна цена е 0,80 лева. Въпреки всичко желанието на ръководството е хората, които сега отглеждат тютюн, постепенно да се пренасочат в отглеждането на чушки. За да подкрепи производителите, общината е готова да отдели средства за ремонт и почистване на микроязовири с поливна цел. Изготвен е и проект за над 7 млн. лв., с който да се кандидатства по европейски програми, за изграждането на голям язовир в общината, отново с поливна цел.