Биопроизводители работят по създаването на първия фермерски пазар за биопродукти в София.

Той ще се провежда веднъж седмично и биопроизводителите ще могат там да реализират собствената продукция.

Пазарът ще стартира през тази пролет и ще бъде разположен в парка Заимов в София.

Амбицията ни е такива пазари постепенно да се създадат и в други български градове, каза биопроизводителят Албена Симеонова, един от инициаторите на проекта.

Според Симеонова през последните години търсенето на биологично произведени продукти нараства в геометрична прогресия. "През последните години младите хора, интелигентните хора, майките все по-често се замислят какво слагат на трапезата си и пазарът за биологични продукти се увеличава. Първоначално започна бавно повишение, сега обаче расте в геометрична прогресия", разказа Симеонова.

Преди десет години, когато започвахме биопрозводството, нямаше пазар. По времето на министър Венцислав Върбанов се направиха наредби и после всичко умря. В момента обаче има съживяване и реализацията за биологични продукти преди десет години и тази в момента са съвсем различни.

[news]


Голяма част от българските биопроизводители продават чрез т.нар Биомагазини, Здравословни магазини и т.н. „Това което ни натъжава обаче е, че ако ние продаваме  литър биологично вино на магазина за 10 лв, то търговците го предлагат на крайния потребител за 15 лв. Това не е т.нар. fear trade (честна търговия), каза Симеонова и допълни, че виното не бива да струва повече от 12 лв. Разбирам, че на сега прохождащите биомагазини им е много трудно, но все пак трябва да има честна търговия. Не може печалбата за един биофермер да е 1 лв или 50 ст, а за търговеца тя да е 5 лв.

Чрез създаването на фермерския биопазар производителите ще могат сами да определят цените, на които да продават и ще могат директно да контактуват с крайните потребители.

В отговор на въпрос на Фермер.БГ за износа на български биорподукти, Албена Симеонова посочи, че 97% от българската биопродукция в момента се изнася, защото на Запад пазарът е много голям. От друга страна в България все още има много неща, които не се произвеждат биологично и те се внасят в биомагазините.

Повече по темата гледайте във видеото:





© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!