Малките стопанства са сериозно засегнати от извънредната ситуация у нас, коментира Златина Георгиева от варненското село Изворско.

Животновъди: Дайте приоритет на родното производство

„Трудна е реализацията на млечните продукти, тъй като затвориха фермерските пазари, а ние разчитахме основно на тях”, уточнява младата дама.

Решение обаче има - пазарът продължава да работи онлайн, за да може потребителите да се свържат с производителите на чиста храна и да договорят доставки. 

„Има оптимизъм в цялата ситуация. Не е същото, като при директна продажба, но с оглед на създалата се обстановка успяваме да реализираме. Има поръчки, но все още са малко”, обобщава Златина.

В първия ден от извънредното положение имало хора, които идвали на място, за да се заредят с млечни продукти. След това започнали да се разбират по телефона и онлайн за поръчки и доставки. 

Златина Георгиева: Нашите притеснения са свързани повече с покупателната способност на хората, която рано или късно ще намалее. Мнозина са в неплатен отпуск или остават без работа и това ще се отрази във времето напред.

В момента в млечната ферма се отглеждат 40 крави и 30 телета от породите червено шарено и черно шарено говедо, в очакване са на още бебета.

Дневният млеконадой е 300 литра. От това количество се произвежда кисело мляко, сирене и кашкавал в мандра, построена през 2017 г. През лятото се добиват до 400 литра суровина, но през зимата пада до 120-150 литра.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Фермата е основният бизнес и основното препитание на семейството на Златина. В ежедневните грижи за животните се включват съпругът й, баща й и 11-годишният й син Стефан.

„През 2012 г. оставихме големия град, Варна, и дойдохме тук, в Изворско, където баща ми отглеждаше няколко млечни крави. Поехме щафетата, развихме бизнеса и с това се занимаваме сега”, разказва още стопанката. 

„В момента сме поставени в патова ситуация. Убедена съм обаче, че когато Господ затваря една врата, отваря друга”, казва с оптимизъм Златина Георгиева.

Интересно съвпадение: точно в деня на обявяването на извънредното положение заради Covid-19, стопанството получило заявки за редовни директни доставки на прясно мляко във Варна. На този етап фермата успява и да произвежда, и да доставя мляко и млечни продукти, съобразено с изискванията за безопасност.

Изпитанията са за всички. Сътресенията в сектора и в цялата икономика у нас навярно ще се отразят на плановете за разширение на мандрата. Семейството от Изворско се труди с надеждата, че в трудни времена хората ще се обърнат към чистата истинска храна. 

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА