Изкупната цена за литър прясно краве мляко трябва да е 60 ст, според млекопроизводители. На пресконференция председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски каза, че при такава изкупна цена килограм кашкавал може да струва осем лева. При сегашната цена от 40 ст за литър, той струва десет лева – допълни Цаконски. По неговите думи 1,30 лева трябва да е изкупната цена на овчето мляко, а за биволското мляко, трябва да е по-висока.

Модернизацията на фермите и привеждането им към евростандартите ще е трудноосъществимо въпреки удължения с две години срок. Според животновъдите няма „луди”, които да теглят кредити и да модернезират фермите си при положение, че едва изхранват животните си.

Според млекопроизводителите в момента няма и 10% истинско мляко в млечната продукция предлагана на пазара. Във Форума на Фермер.БГ читатели сигнализираха, че в голяма търговска верига са се продавали кутии със сирене от по 7-8 кг на цена от 1.90 лв. за килограм. От какво е направено това сирене, можем само да гадаем, но едно е сигурно – то не е от мляко и спокойнo на етикета му може да бъде обозначено Сиреноподобен продукт или растителен продукт, заместител на бялото саламурено сирене.

Кризата в животновъдството продължава и затова работим за обединение на всички животновъди, коментира Цаконски. Както Фермер.БГ вече писа на 20 септември ще се проведе общо събрание на Шипка, където ще бъдат поканени всички организации на млекопроизводителите и животновъдите с цел да се обединят и заедно да защитават интересите си пред управляващите.