Гъбите са половината от стойността на българския износ на зеленчуци, като по-голямата част от тези гъби са трюфели – около две трети. Чуваме вече за производители, които в момента започват експериментално да се опитват да ги култивират. 
 
 
Това каза Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, по време на първия професионален форум за производство и реализация на плодове и зеленчуци InteliFresh, чийто медиен партньор е Фермер.БГ. 
 
По думите му направлението на зеленчуците се справя доста по-зле на външните пазари, а и в България, отколкото плодовете. 
Като основни проблеми Гребеничарски посочи напояването и липсата на работна ръка. 
 
 
„Интензивно земеделие, интензивно зеленчукопроизводство, овощарство, без решаване на проблема с напояването, е утопия.  В момента буквално всеки се спасява, както намери за добре. Който има подходящи условия наблизо, успява в крайна сметка да го постигне. А проблем номер едно е работната ръка. Все повече дейности се механизират, но за съжаление, все още няма как всичко да се механизира. Все още се опира до човешки фактор, особено при прясната консумация. В някои райони на България стопанствата са ограничени в това да растат именно от това, че те не могат да си намерят работници“, каза анализаторът.  
 
По думите му е много важно стопанинът да притежава предприемчивост. 
„Всички предизвикателства, които изреждаме, могат да се преодолеят, стига самият производител да е достатъчно предприемчив. Да вижда нишата“, допълни Гребеничарски.