Протести на стотици млекопроизводители и тютюнопроизводители се проведоха днес на различни места в страната. Причините - тежката данъчна политика, която води срещу тях държавата, неполучените субсидии, ниската изкупна цена на тютюна и действията по ликвидиране на отраслите в селското стопанство.

В 12 ч. най-горещите точки на конфликта в страната се оказаха Пловдив, Сливен, Кърджали и Гоце Делчев. Животновъдите край пловдивското село Долна Махала казаха, че през октомври миналата година са запознали премиера с тежкото си положение и най-вече за проблема свързан с високото облагането на земеделските производители с данък печалбата, което е дискриминационно спрямо другите, които плащат данъци. Другият мотив за протеста бе да изразят солидарност към животновъдите, които все още не са си получили субсидията на глава животно и по другите схеми за подпомагане. Друг проблем - цената на комбинирания фураж за животните също се е повишила и е 60 ст. за кг.

„За производството на един литър мляко са нужни 2 кг фураж, което по проста сметка излиза, че млякото ни трябва да бъде минимум 1,2 лв. за литър. Така излиза, че ние пак работим на загуба”,, пресметна местен фермер.На печалба можели да бъдат само фермерите със земя, които са произвели фуража за животните си. Животновъдите със земя обаче у нас са малко и се налага да купуват фуражи. По предложението да бъдат предоставени държани пасища на животновъдите все още няма отговор. Животновъдите планират по-голям протест в София, но вероятно опасността от разпространение на заразата от шап стачките ще бъдат отложени.


Оставката на хранителния министър Мирослав Найденов поискаха млекопроизводителите от Сливен, които викаха пред кметството. Проблемът според животновъдите е в това, че заради разминаване в базата данни сега ще се наложи да връщат с наказателни лихви субсидиите, получени през 2009 година. Един от животновъдите приведе пример. За 10 000 лв., изплатени субсидии за отглеждане на животни, ако се наложи да върне сумата, заедно с лихвата ще трябва да върне 20 000 лева.


Тъжен инцидент с фатален край беляза тютюневият протест. Председателят на инициативния комитет, организирал днешната акция в Гоцеделчевско почина от вълнения край пътя. На Мехмед Метушев му е прилошало по време на протеста, който беше на кръговото кръстовище в Гоце Делчев. Веднага бе транспортиран в болницата, но от здравното заведение уточниха, че той е починал още в Спешния център.  Протестиращите над 2000 души от Гоцеделчевско не издържаха и излязоха на главния път Гоце Делчев-Доспат като блокираха движението за кратко. Те също настояха за оставки в МЗХ.

Тютюнопроизводството е основният поминък, на който разчитат жителите на гърменското село Дебрен, намеси се кметът на селото Бастри Чаушев. През последните години хора от селото са правили опити да се занимават с животновъдство, производство на краставици или зелка, но те са единични. Забавената изкупна кампания през тази година е само един от проблемите. По-големият обаче е в ниските цени, на които са изкупува тютюнът, които не са актуализирани от години.