Световните цени на чесъна се сринаха под 0.5 долара/кг, след като през 2017 г. Китай постигна рекорден добив, а излишъците на склад подложиха на натиск международния пазар.
 
 
Анализаторите не очакват повишение на цените на чесъна от Реколта 2018. Китайският бум в износа на чесън през 2015-2016 г. стимулира стопаните от целия свят да увеличат производството си, съобщава agroxxi.ru. Много фермери, които по-рано бяха специализирани в отглеждането на други зеленчуци, промениха своя профил и заложиха на чесъна.
 
В резултат свръхпроизводството през 2017 г. потопи с мрак целия световен пазар на тази култура. Това крие потенциални рискове е за тази година, казват китайски търговци, цитирани от Световната мрежа за плодове и зеленчуци.
 
„Започна новият сезон на чесъна. На пазара излязоха големи количества от страни като Доминика, Пакистан и Бангладеш. Това ще доведе до понижаване на експортните цени на китайския чесън. По-ниските цени ще повлекат след себе си по-големи поръчки и това ще стимулира не само износа, но и по-нататъшното увеличение на производството“, коментират китайски експерти.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Според публикации в медиите, в момента в страната вече има повишено производство на чесън и пълни складове. Анализатори отбелязват, че протекционистичната политика на редица държави, които се опитват да защитят своите зеленчукопроизводители, едва ли ще постигне желания ефект.
 
Експортните цени на китайския чесън продължават да падат. Перспективите за следващите две години едва ли може да се нарекат оптимистични.
 
„Нашите производители на чесън трябва да поемат инициативата за съкращаване на производствените площи, както и за спиране на спада на цените. В противен случай ситуацията ще приключи със световен колапс“, коментират китайски медии.
 
 
Ли Чжунсюн (Адам) от компанията Jinxiang Homage сподели по време на среща с бизнес делегация в завод за опаковка и съхранение на чесън, че цената вече е достигнала ново рекордно ниско равнище. 
 
В продължение на много години китайският чесън се радва на голямо търсене в целия свят. Най-голям е износът за Югоизточна Азия, а най-малък – в Европа. Основни вносители са също Централна и Южна Америка.