Новото ръководство на Земеделското министерство продължава срещите си със селскостопанските производители. В Стара Загора министър Мирослав Найденов и зам.-министър Цветан Димитров се срещнаха с животновъди от страната.

„Добрата новина е, че новото ръководство има желанието да спаси сектора – лошата, че заварва едно обрано министерство”, коментира пред Фермер.БГ Танчо Колев от Браншовия съюз на млеко и месопроизводителите.

Много бяха въпросите, които животновъдите обсъдиха с министрите. Един от най-важните бе за създаването на така необходимата идентификационна система, която все още не работи. Ако до края на септември тя не заработи ефективно, стопаните няма да получат средствата си за глава животно. „Предишното ръководство ни лъжеше, че от месец за месец системата ще заработи, но уви... това не се получи”, коментираха животновъдите.

Управляващите обещаха след края на август да се срещнат с еврокомисаря по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Мариън Фишер Бойл, с която да обсъдят възможните решения на проблемите, пред които са изправени млекопроизводителите.

Заместник-министър Цветан Димитров съобщи по време на срещата, че млекопроизводителите няма да получат фактурираните средства за литър качествено мляко от март, април и май, тъй като няма да има преизпълнение на бюджета и поради факта, че е достигнат тавана за допустимите държавни помощи за България. В същото време той обеща, че най-късно до ноември месец ще бъдат изплатени обещаните 61 милиона лева за глава животно, но не пропусна да припомни, че до две седмици ще приключат и проверките на всички получени до момента субсидии.

Както вече писахме, ако до края на годината не се направи реформа в сектора, трябва да бъдат затворени над 80 хиляди ферми, които не отговарят на изискванията на ЕС. В тази връзка по време на срещата в Стара Загора министрите отново обещаха, че ще настояват пред ЕК за удължаване на срока за модернизация на фермите с още 18 месеца.

По време на срещата животновъдите поставиха въпроса със създадения картел на мандрите, които на безценица изкупуват млякото от тях. Животновъдите показаха касова бележка на министъра – как една кофичка кисело мляко от 400 гр струва 0,95 лв., а при тях литър мляко се купува за 0,40-0,45 лв. За справянето с проблема вече се работи, каза министърът – основният начин, по който ще се води борба с този картел е чрез млечния борд, за който трябва да се създаде и в последствие да се спазва закон.

Друг важен проблем пред българските фермери е погасяването на нисколихвените кредити, които изтеглиха миналата година след лъжливо обещание на бившия земеделски министър Валери Цветанов. Тогава той посъветва стопаните да теглят кредити, а тази година всички щели да получат по 500 лв. на крава, но уви – не получиха. Заради изплащането на този кредит, сега много от фермерите са поставени пред фалит, защото те трябва да продават животни, за да изплащат заема.

„Ние сме наясно, че няма как с магическа пръчка да се решат изведнъж всичките наболели проблеми на сектора, заявяват животновъдите. Надяваме се обаче с течение на времето управляващите да изпълнят политическата си програма и отново животновъдството, както и растениевъдството да станат стабилни сектори в икономиката на страната”.
© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!