Животновъди поискаха да се спрат всички проверки на място от Техническия инспекторат на ДФЗ на животни и животновъдни обекти през тази година. Според фермерите мярката е необходима, за да се спре разпространението на болестта Син език по преживните животни. 
 
„При тези проверки се обикаля от ферма на ферма. Всяка крава, всяка овца се хваща, снима се. Правят се контроли от развъдните асоциации и при това движение заразата може лесно да се разпространи. Каква е файдата, че спираме движението на животни, и дори не можем да ги закараме в кланицата, а проверяващите ходят от ферма на ферма – това е същото“, коментира пред Фермер.БГ Танчо Колев от Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите. 
[news]
„Настояваме тези проверки да спрат, за да се избегне контакт между отделните стопанства, защото в някоя от фермите може да няма изявено заболяване от Син език, но проверяващият може да осъществи контакт и да се предаде заразата. Това е една превантивна мярка“, коментира Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди. 

Цялата информация за животните се съдържа в идентификационната система и тази година субсидиите могат да се платят по заявления, без да се проверяват животните на място във фермата, коментира Дарина Шишкова от Животновъдно сдружение “Стария Балкан”.
 
Животновъдите са категорични, че не отказват да бъдат проверявани заявените площи, а трябва да отпаднат проверките само в животновъдните обекти и самите животни. 
 
Искането на фермерите е записано в декларация до министъра на земеделието Васил Грудев във връзка с борбата срещу болестта Син език. Подписана е от 13 животновъдни организации.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!