Земеделци от пазарджишкото село Ветрен дол споделиха пред Агри.БГ, че се чувстват с "извити ръце", защото водата им за напояване е спряна неочаквано и без предупреждение, а от Напоителни системи – Тополница не им давали логично обяснение за това.

Облекченият режим за напояване среща отпор

Преди дни пострадалите фермери се консолидираха и дори обявиха готовност за протест и блокади, ако не бъдат чути. Зад жителите застана и кметът на селото Димитър Христосков. Отговорът, който получили от регионалния управител на дружеството - Сашка Целева, бил, че поливният сезон е изтекъл, а договорите са в сила до 30 септември.

Фермерите контрират, че те са заплатили водата за напояване за цяла година и то по култури, но въпреки това тя е спряна.

„Водата се плаща на декар за една година. Примерно за картофи – 42 лв., различни са ставките за различните култури. Платил съм си за зеле, което се бере до декември, но водата ни се спира с оправданието, че поливният сезон е до 30 септември. А защо са ми взели парите тогава?!, пита разгневен зеленчукопроизводител от района.

Земеделците разказват, че има възможност да се таксува и за поливка, която струва 10 лв., но всички предпочитали да си платят годишна такса, защото „в земеделието вода си трябва“, а и е по-изгодно.

Според кмета на селото проблемите започнали откакто е дошло новото ръководство на Дружеството в клон Тополница. По думите му управителят не си вдига телефона дори и на негови обаждания. Христосков обясни, че водата се ползва за ВЕИ под селото. Фермери споделят, че напояването им е спряно по времето, когато електроцентралата е била в планов ремонт и вода не й е била нужна.

"Водата е гравитачна, не е помпена. Тя идва от реката, която слиза от Велинград. Навремето през селото са минавали 4 реки, обединили са ги в една и са я нарекли напоителен канал. Така контролът отива в ръцете на "Напоителни системи", разказва кметът.

Димитър Христосков: „В момента водата е възстановена, но не знаем кога пак ще я спрат. Комуникацията с управителката е сложна. Водата е жизнено важна за местния поминък, почвата ни е песъклива и има нужда от повече поливане. Местните нямат практика да бият сонди, защото никога не сме били район с дефицит на вода. Винаги сме имали напоителен канал, но сега се оказва, че не могат да разчитат на него."

Хората с разсадници от селото също са притеснени, защото на тях вода им е нужна дори през януари, когато има хубаво време. „Подложките почват да се садят в зимните месеци, докато е хладно, за да се прихване хубаво. Процесът изисква вода, не много, но те не ми пускат и грам“, обяснява местен овощар.

Според фермерите и жителите на Ветрен дол тормозени били и оризопроизводители край Пазарджик, собственици на язовири и други производители, отново с различни неоснователни оправдания. Те са твърдо решени, че няма да се откажат от водата си и ще обединят сили срещу „произвола на "Напоителни системи“.