Преди два дни започна приемът на документи за изплащане на държавна помощ „de minimis” за подпомагане на млечните ферми в условията на финансова и икономическа криза.

Първият животновъд, който посети областната дирекция на фонд „Земеделие” във Велико Търново, беше Али Мехмедов – участник от многобройните протести на животновъдите. Той отглежда единадесет крави в горнооряховското село Писарево. След много усилия, труд и дори глад неговата ферма вече е пригодена във втора категория. Най-големият проблем, според Мехмедов, е, че в сектора няма пари и с всеки изминал ден се вижда как той загива.

Фермерът дава по 40 ст. за килограм фураж, а мандрата изкупува литър мляко за 30 ст. „Преди да се кача в стаята за документите, от кафе-автомата на входа си пуснах едно кафенце за 50 ст.”, не скрива възмущението си животновъдът.

От кравите си произвежда по 150 литра мляко на ден, но количеството намалява, когато са гладни. Обяснява, че колкото и да пробва, не може само с трева да ги засити, защото тя няма как да замести фуража. Наскоро е кандидатствал и по схемата за подпомагане на млечния сектор, откъдето през тази седмица ще чака по 0,009 стотинки за литър произведено мляко.

В същия момент пред почти всички животновъди стои проблемът с пасищата, допълва стопанинът от Писарево. Самият той не притежава земя, затова се е молил на Община Горна Оряховица да му даде пасище под наем. Вместо това получил отказ и сега се принуждава да води кравите на паша върху случайна мера в региона.

източник: в-к Борба