Царевица няма да сеем никога повече! Една година опитахме и загубихме 2000 дка. Това каза земеделският производител Станчо Станчев, който стопанисва 6000 дка с пшеница,  6000 дка със слънчоглед, 400 дка с рози, 400 дка с лавандула, 200 дка със сливи, 110 дка с череши и около 40 дка праскови в село Медово, Старозагорска област, за Фермер.БГ.
 
 
Със земеделие Станчев се занимава от 1990 година. Въпреки лошия опит с царевицата, фермерът е доволен от представянето на пшеницата и слънчогледа в неговото стопанство.
 
„Една година опитахме с царевица. Въобще не бяхме доволни, така че никога повече няма да се доверим на тази култура. Засяхме 2000 дка и всичката изсъхна. Претърпяхме сериозна загуба.
 
Въпреки това зърнените култури се представиха добре при нас. Пшеницата винаги ни дава 400 кг/дка. Ние сме полу-планински райони и не очакваме чудеса от есенниците и пролетниците“, каза производителят.
 
Добивите от слънчоглед също са били добри.
 
„Много сме доволни от добивите при слънчогледа. Средният ни добив беше 220 кг/дка, което за този регион е прекрасно“, обясни фермерът от село Медово.
 
По думите на Станчо Станчев в неговия регион няма пропаднали площи.
 
„Засега кампанията върви добре, но има още много време до жътва“. Затова и фермерът отказа да коментира очакванията за добиви.