Заради дупка в бюджета вече две години сертифицирани биопроизводители не могат да кандидатстват по мярка 11 „Биологично земеделие“. Всичко е един опорочен кръг. Както е тръгнало прием по процедурата не следва да се отвори до края на програмния период, коментира пред Фермер.БГ Адриан Николов, зеленчукопроизводител от Тервел, по повод срещата на зам.-министър Лозана Василева с бранша, относно мярка 10 и 11.
 
 
Проблемът с недостига на суми по мярката стана явен през пролетта на 2017 г. Тогава начело на земеделското министерство беше служебният министър проф. Христо Бозуков, който се запомни с фразата „гъските изядоха парите по мярка 10“. Къде обаче потънаха сумите по мярка 11?
 
От изказвания на експерти стана ясно, че само за две години (2015 и 2016 г.) разпределените пари по мярка 11 надхвърлят наличния бюджет по процедурата. През 2017 г., когато проблемът се яви на дневен ред, последваха протести. 
 
[news]
През 2018 г. Сметната палата излезе с доклад за мярката. От него изводът е един – биопроизводителите гонят плащания. При извършена проверка на място 82% от получателите на средства за биопроизводство в одитната извадка декларират доходи от реализирана продукция спрямо подпомагането в съотношение по-малко или равно на 1 към 1, отчита докладът. По-интересно е обаче как се разпределя субсидията. От документа става ясно, че 41% от субсидиите по мярка 11 отиват за биосертифицирани площи, на които се отглеждат полски, в това число и фуражни култури. Едва 2% от бюджета отива за зеленчуците. 
 
„Не може да пуснеш мярка, която да се източи за една-две години. По мярката се дават пари  за биокориандър и биопшеница, но какво значи това? Как изглежда едно такова поле? Това са хора, които гледат 3-4 хил. дка с подобни култури . Накъдето и да се обърнеш виждаш чисти зърнени полета. Къде се отглеждат тези култури? Истината е, че това е един опорочен кръг. Проверяващите си затварят очите, защото реално това са хората, на които производителят плаща за сертификат“, обяснява Адриан Николов.
 
Трябва да се засили контрола, категоричен е фермерът.
 
„По принцип проверките на място трябва да бъдат съпроводени от експерт от Фонд „Земеделие“. Това обаче не се случва по някаква причина. Аз също съм присъствал на проверки, брат ми е сертифициран биопроизводител, но до момента винаги в блока е идвал единствено представител на сертифициращата ни фирма.
 
Според мен трябва да се създаде звено, което да се занимава само и единствено с проверки, като тук не говорим само за мярка 11, а като цяло“, смята младият производител.