Във фермата, в която Веселин Петров е отглеждал свине-майки, сега е тихо и пусто. След като миналата година заради Африканската чума по свенете (АЧС) се наложи той да евтаназира всичките си животни, сега в боксовете на свинете-майки просто е складирал дърва.

Свине в задния двор: Регистрацията е в ход

Стопанинът се опитва по-рядко да минава покрай сградата, защото се сеща за това как се е наложило да бъдат избити бременни животни.

„Тежко ми е всеки път, когато мина покрай празните клетки, от които не се чува никакъв звук. Бях свикнал с него, с животните, с грижата за тях и сега тази тишина...”, обяснява Веселин.

Само в сградата инвестирал над 40 000 лева, а сега тя не му служи за нищо смислено.

„Трябваха ми поне още две години, за да възвърна инвестицията, която бях направил за сградата. Изобщо не говоря за сумите, които съм плащал за животните, ваксините, храната. Сега, ако започна от нулата, няма да ми стигнат и 10 години, та да догоня онези темпове от времето преди Африканската чума. Но няма как да се бориш срещу природата”, обобщава стопанинът.

Човекът напълно се е отказал от свиневъдството, но все пак ще търси начини да остане поне в сферата на земеделието, защото обича земята и природата.

Продължава да експериментира в различни насоки. Смята, че няма да е далече денят, в който ще открие оптималния вариант за трудова дейност, която да гарантира финансовата стабилност на семейството му.