Фермер.БГ организира семинар за животновъдството на тема: „Предизвикателства и бъдеще пред животновъдните ферми в България – възможности за подпомагане, тенденции на пазари и иновативни технологии за отглеждане". Събитието ще се проведе на 3 декември от 10 часа в хотел Национал Палас Сливен с генералното спонсорство на HL TopMix.

Подробности за семинара разказва София Белчева – отговорен редактор във Фермер.БГ:

Каква е идеята на форума?
Фермер.БГ винаги е бил социално отговорна медия и като такава екипът ни се стреми да предлага актуална и обективна информация на фермерите. С този семинар сме се опитали да обхванем максмално широк спектър от теми, които да бъдат полезни за животновъдите. В този смисъл, нашата идея, е форумът да се превърне в дискусия по актуалните теми в животновъдството, по време на която експерите, които сме поканили, да бъдат максимално полезни с опита и знанията си на присъстващите фермери.

Защо семинарът е насочен именно към животновъдите?
Тази година, както знаете, беше и продължава да бъде една трудна година за българските животновъди – от една страна заради отпадането на млечните квоти в Европейския съюз, от друга страна, заради новите изисквания на Общата селскостопанска политика на Европа по отношение на директните плащания и новата Програма за развитие на селските райони. Не на последно място са и трудностите с пазара на животни и мляко. Смятам, че българските животновъди живо се интересуват от всички тези събития, защото те пряко засягат тяхната дейност, бизнес и поминък. Именно затова, на прага на новата година, решихме да организираме семинара, който смятам ще бъде много полезен за животновъдите.  


Кои ще бъдат лекторите и темите на семинара?
Очакваме семинарът да бъде уважен от земеделския министър Десислава Танева, която ще го открие. Сред лекторите ще бъдат експерти от Земеделското министерство, които ще  представят детайли и особености в мерките за субсидиране и подкрепа на животновъдния сектор. Анализ на пазарите и устойчиви модели за изграждане на ферми, ще представи Николай Вълканов от ИнтелиАгро. Експерти по европейско финансиране от консултантската компания Сибола ще представят възможностите за модернизация на фермите и затваряне на производствения цикъл  по новата ПРСР 2014-2020. В условията на новите схеми за субсидиране на животните под селекционен контрол сме поканили и проф. Васил Николов от ИАСРЖ с лекция на тема Правилната селекция – гаранция за изграждане на устойчива животновъдна ферма. Интересна ще бъде и темата за биоживотновъдството и стъпките по сертификация на животновъдна ферма. Поканили сме и ексерти в областта на хранене на животните, изграждане и оборудване на животновъдни ферми, както и фирми, които ще разкажат как да оптимизираме разходите в животновъдните стопанства чрез работа с високотехнологични машини. На форума ще има и лектори от Германия.

Какво ще представят немските експерти?
Определено, има какво да научим от опита на Германия в областта на животновъдствто. Ето защо Хайко Корнаренс, немски експерт по хранене в животновъдни ферми ще изнесе лекция за ефективните методи на отглеждане на преживните животни във фермата и постигане на по-добра рентабилност.

Кой може да присъства на семинара?
Семинарът е със свободен достъп, безплатен е за всички животновъди, които искат да го посетят.

 

Ежедневно вие сте в комуникация с животнвъдите. Смятате ли, че те се справят с предизвикателствата?
Разбира се, убедена съм в това. Другото, в което сме убедени аз, и целият екип на Фермер.БГ, е че в днешно време информираността на фермерите е от ключово значение за успешното развитие на бизнеса им. Ето защо организираме и този семинар. А всичко най-интересно и важно от срещата, ще публикуваме и на сайта, за да може информацията да достигне до максимално широк кръг от хора.

 

За повече информация относно семинара: 0878 24 25 87


 

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!