Кравите от породата Холщайн са с най-висока млечност в света, затова неслучайно всяка кравеферма, която гони голям млеконадой, се спира именно на нея. Такъв е и случаят с модерно стопанство в новозагорското село Богданово, което започва със 110 животни, и днес, 9 години по-късно, те са вече 256 – все представители на тази популярна нидерландска порода.

Стопанство в Новозагорско: Еталон за високотехнологична кравеферма

Средната дажба на ден на една крава е 42 кг целодажбена смеска. С нея фермата успява да произведе около 39 л/денонощие средно на крава. Разбира се, няма как да не се отдаде заслужено внимание и на кравите рекордьорки. Една от тях отчита около 74 л/денонощие, а като цяло 48 от общо всички 256 животни дават над 50 л/денонощие.

За добра селекция животновъдите винаги работят с топ бици, които са в първите пет места в света по TPI. В момента закупуват семенен материал от бик номер едно, който казва се Хеликс.

Ветеринарят Бранимир Синапов разказва в детайли с какво се хранят животните, как протича селекционният контрол и защо са се спрели на трикратно доене. Повече може да видите във ВИДЕОТО.