За да може една крава да функционира нормално, тя трябва да се храни, да пие вода, да почива и да се движи до доилната зала безпроблемно. За целта са й нужни здрави копита.

Стопанство в Новозагорско: Еталон за високотехнологична кравеферма

Грижата за копитата играе важна роля в млекоотдаването на кравите, защото високи резултати се постигат само със здрави животни.

„Млякото за да дохожда, освен че кравата трябва да се запложда, тя трябва да бъде и здрава по отношение на копитата, за да може да дойде за доене и да даде необходимото количество мляко. Профилактичното им подрязване поне веднъж на шест месеца е деликатна работа, защото и най-малката грешка може да доведе до куцота“, обяснява ветеринарят Бранимир Синапов.

Д-р Синапов демонстрира висок професионализъм в подрязването на копитата на станок. Моделът, използван във ферма Агримилк, е произведен през 2020 г. На него ветеринарят внимателно почиства копитото от всички страни и оформя свод. 

„Ако подрязването не се прави навреме и както трябва, по-меките тъкани се притискат в копитото, натрупват се възпалителни течности, което води до заболявания. Има реална опасност роговата капсула да се отлепи и кравата да започне да куца. Тя е по-слабо активна, залежава, консумира по-малко храна и вода, трудно става и млеконадоят пада“, пояснява д-р Синапов. 

Затова маникюрът и педикюрът на кравите никак не е за подценяване, защото всеки фермер иска да се радва на здрави животни и добро количество мляко.

Вижте повече във ВИДЕОТО. Очаквайте още полезна информация от д-р Бранимир Синапов в поредица от клипове на Агри.БГ.