Истински дефицит и отсъствие на търговия – това са изводите в края на сезона 2016/2017 на европейския пазар за моркови, който претърпя пълно фиаско, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на мониторинг на чуждестранните средства за масова информация.

Едно по-нестандартно място за отглеждане на зеленчуци


В Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) няма никакви записи за моркови, тъй като операции с такива не е имало.

„Никога не сме виждали подобно нещо, пълно отсъствие на продажби“, казва секретарят на LNCN Маас ван де Хевел, който твърди, че историята на търговията с моркови се е върнала към далечната 1995 г.

Това е факт, въпреки че морковите в хранилищата са предостатъчно.

За да ги съхраняват, производителите се налага да разходват средства за почистването им. По този начин те остават в търговски вид и могат да бъдат продадени на пазара или като фураж за едър рогат добитък.

Продавачите, търговците и преработвателите на моркови определят ситуацията като драматична. Най-високите цени за сезон 2016/2017 възлизаха на 10-12 евро/кг в периода от средата на януари до края на февруари. След това цените започнаха постепенно да падат.

Още през октомври продадохме това, което имаме. След това призовахме производители да освободят своите складове от ноември. Сблъскахме се с реалността, когато пазарът каза „не“. На първо място новината идва от производителите, които до средата на лятото на 2017 г. имат по няколко контейнера, пълни с моркови. Така те се налага да дават по 100 евро на контейнер, за да може продукцията да бъде годна за реализация поне за фураж, казва източник от търговско дружество.