Малките ферми са в полезрението на европейските политици, тъй като в някои от страните на ЕС има недоволство от дребните животновъди с малко добитък, научи Фермер.БГ от европейски чиновници. За стопаните се дебатира дали е необходимо допълнително финансиране и как да бъде регламентирано то. Ясно е, че от ОСП вече няма накъде да се разтегля, пари за тази специфична група там няма, а националната помощ би се изтълкувала погрешно, са някои от мненията на високопоставени личности в Брюксел. 
 
Експертите обаче се обединяват около мнението за допълнителна подкрепа и реално са се убедили, че малките ферми са пред колапс. Това особено важи и за България, където най-бедните няма да успеят до края на 2011 г. да преминат в Първа категория млчени ферми.
 
Има идеи за специфична схема за плащане на годишни фиксирани и равни плащания на животновъдите, но не е ясно как ще бъде финансирана.  Според компетентни хора, това най-лесно може да сработи, ако се създаде фонд. Така обаче отново изплува въпросът кой ще го финансира? От една страна това може да бъде държавата, различни проекти и програми, дарения, спонсорство или чрез други идеи.