След месеци на чакане, след безкрайни одити от Европейския съюз, след множеството разкрити и неразкрити далавери и корупционни схеми и след като стотици хора се демотивираха да кандидатстват за подпомагане от ЕС, най-после 19 млн. евро бяха размразени по предприсъединителната програма САПАРД. Новината за това е съобщил еврокомисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Бойл, предаде Агенция „Фокус”. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза, че новината е дошла преди минути.

Ще бъде въведен силен и ефективен координационен механизъм за европейските средства чрез създаването на секретариат към съвета за еврофондовете. Така ще се достигне механизъм, който избягва дублиране на функции, коментира Юлиана Николова. Правителство ще се стреми да осъществява непрекъснатост в управлението на политиките и програмите с европейски средства. Няма да се правят особени промени в управляващите органи на оперативните програми, като няма да има и политически назначения в структурите на администрацията.

Ще бъдат насочени и много усилия по обучение на администрацията за управление на средствата от еврофондовете. Правителството ще насочи усилията си за предотвратяване изтичането на държавни служители.

Oтпуснатите днес средства са само малка част от замразените пари. Към началото на септември т.г. неразплатените проекти по всички мерки на програмата са 321 общо за 160 млн. лв. По четирите спрени мерки остават 184 проекта за 90 млн. лв. (75% евросредства и 25% от държавния бюджет). От отпуснатите от предишния кабинет средства са останали 50 млн. лв.