Генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни Жан-Люк Нерио даде пресконференция в София, на която заяви позицията, че на европейския пазар се наблюдава все по-задълбочаващ се дефицит на месо.

 

Най-голямо нарастване в рамките на ЕС има  дефицитът на овче и козе месо - над 20%, а също ина говеждо - около 5%.

 

Според Жан-Люк Нерио тези отрицателни тенденции ще доведат до внос на животни и месо от страни извън еврозоната.С оглед на световната демография, консумацията на месо ще се удвои, посочи експертът и отбеляза, че селското стопанство трябва да успее да отговори на това търсене. Той цитира данни, според които на европейско ниво при овцете и козите поголовието е спаднало от 102 млн. глави на 87 млн., като в говедовъдството тенденцията е подобна.

 

Спад на броя на животните има и в България. Според данните на  Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни само за последните 4 години овцевъдството у нас е намаляло с 8,5 процента.

 

За да се справят с проблемите в животновъдството, някои страни от ЕС са активирали механизмите на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да подкрепят своите животновъди. Така Франция е отделила през 2009 г. бюджет от 131 млн. евро годишно.

 

По време на прес-конференцията Председателят на Съюза на българските аграрни организации Людмила Тодорова посочи, че в разговорите с европейския си колега са обсъдили какъв тип земеделие и животновъдство ще се развива в България. "Подкрепяме изцяло европейския модел на земеделието, базиран на семейни ферми и на европейските ценности по отношение на хуманното отношение към животните и опазването на околната среда", заяви Тодорова.

Обсъдени са били и санкциите, които са получили животновъдите по отношение на директните плащания. "Искаме да кажем на ЕС, че животновъдите в България не са престъпници, а хора, които работят и заслужават да получат субсидия", категорична бе Тодорова.