Еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова подкрепи идеята на България да бъде създаден единен европейски орган, който да следи за двойните стандарти при храните.
 
 
Това стана по време на международния форум "Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво", който се провежда в София в рамките на българското европредседателство. Земеделският министър Румен Порожанов и неправителствени организации издигнаха идеята за такъв единен контролен орган в началото на тази година.
 
Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова предложи създаването на ОЛАФ за двойния стандарт при храните -  единен европейски орган, който да разследва този тип измами. Запитана дали споделя мнението на българския обмудсман за ОЛАФ за храните , еврокомисарят каза: "На същото мнение съм, че възможно най-скоро време трябва да се реши този проблем", съобщи dariknews.bg.
 
"Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени. На 16-17 май (когато у нас ще се състои срещата ЕС-Западни Балкани - б.р.) това, което ядат българите, ще го дам и на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?",  заяви на форума премиерът Бойко Борисов.
 
Вера Йоурова  коментира, че новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване на политиката за защита на потребителя. Неговата философия почива на обстоятелството, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител, като затова трябва да се защитава, обясни еврокомисарят.
 
Снимка: Комисия за защита на потребителите
 
Сред начините за защита на потребителите са колективните искове при нанесени вреди, когато сме засегнати от нелоялни търговски практики от търговци и производители. В законодателния пакет се въвеждат по-точни определения на забранените двойни стандарти на храни и всякакви други продукти, които се произвеждат под една и съща марка, но се продават с различен състав в различни държави от ЕС.
 
Ще се налагат и санкции при трансгранични нарушения. Освен това се насочва вниманието към потребители в търговията чрез интернет платформи, като те трябва да бъде информират с кого сключват договори и какъв е адресът, на който може да се подава оплаквания.
 
ЕК вече е публикувала правното становище за двойните стандарти със заключение, че това е несправедлива практика, която се определя като нелоялна търговска практика.
 
„Миналата седмица приключихме с методиката на проверка и изпитване на качеството на храните, държавите членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки“, каза еврокомисарят и допълни, че в този смисъл проверките във връзка с двойния стандарт могат да започнат веднага.
 
По думите й, в такива случаи от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, като те трябва да посочат обективни причини за това. Ако те не могат да обяснят или да предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правното становище това се определя като нелоялна практика. 
 
Еврокомисарят каза, че тази година вече има три марки, които въвеждат подобрение в рецептите си, освен това определени търговски вериги прилагат вече контрол при зареждане на определени стоки в складовете си. Вера Йоурова изтъкна, че се разчита на българското председателство да се даде ускорение на работата по законодателния пакет.