Евродепутатите призовават Европейската комисия (ЕК) да внесе предложенията си относно нелоялните търговски практики из цялата верига за доставка на храна. По този начин могат да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители, а и потребителите ще се радват на по-голям избор от продукти, съобщиха от Европейския парламент. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и дистрибуторите на храни.

Според евродепутатите справедливата търговия следва да помогне на  свръхпроизводството и разхищаване на храни.
 
„Предприетите до момента инициативи не бяха ефективни. Затова и ние правим нови предложения. Трябва да се направи повече, за да се подобрят отношенията между доставчиците и супермаркетите и хипермаркетите, особено с цел намаляване т.нар. фактор страх. Ние също така призоваваме Европейската комисия да направи повече по отношение на нови инструменти, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики.“ Това заяви докладчикът на Парламента Едварт Чесак (ЕКР, Полша) и добави: „Всички участници във веригата за доставка на храна трябва да имат еднакви права.“
 
Неравномерното разпределение на приходите и неравнопоставеността на силите по веригата за доставки на храни са дисбаланси, които трябва спешно да бъдат преодолени, се казва в резолюцията, приета с 600 гласа „за“, 48 „против“ и 24 „въздържал се“. 
 
Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в ЕС.
 
Евродепутатите подчертават, че досега доброволните схеми и схемите за саморегулиране са показали ограничени резултати вследствие на липса на правилно прилагане, недостатъчно представителство на земеделските стопани, конфликти на интереси между съответните страни, механизми за уреждане на спорове, които не са в състояние да се справят с „фактора страх“ на доставчиците, и факта, че те не се прилагат към цялата верига за доставки. Те добавят, че има нужда от рамково законодателство на равнище ЕС, за да се гарантира, че европейските фермери и потребители могат да се възползват от ползите от честни условия на покупко-продажба.
 
Според евродепутатите е нужна възможност за анонимно подаване на жалби и въведаждане на възпиращи санкции заедно с координация на равнището на ЕС. Евродепутатите насърчават производителите и търговците, включително организациите на земеделските стопани, да участват в подобни инициативи.