Евро доклад, публикуван преди дни от Европейската комисия сочи обемът на агро-стоки внесени извън ЕС, в които са открити остатъчни пестициди и канцерогени, сочи справка на Фермер.БГ.

 

Според изнесените данни от граничния контрол, средно в между 4,5% и 44% от проверените вносни селскостопански продукти са открити остатъчни следи от пестициди и др. опасни за здравето на хората химикали.

 

Канцерогенни афлатоксини са открити в 4,5% от вносните сухи подправки от Индия. Обемът на опасните афлатоксини обаче е много по-висок при ядките - 44,1% от проверените количества. Големи количества афлатоксини, европейските инспектори са открили и в ядки от Южна Африка - общо 8,7%. В подправките от Индонезия също са открити афлатоксини.

 

Рекордно количество афлатоксини са открити в пъпеши от Нигерия. От 9 лабораторни анализа, 8 са дали положително резултати за канцерогенните афлатоксини.

 

Рекордно ниво на остатъчни пестициди, европейските власти констатират при вносът на броколи от Китай. Общо 62,5% от броколите са с остатъчно съдържание на пестициди, сочат лабораторните анализи на европейските институции. Властите констатират и замърсеност с пестициди на 11,9% от листата вносен чай от Китай.

 

В 9,1% от плодовете - помело, внос от Китай също съдържат опасни остатъчни пестициди, сочи още справката на Фермер.БГ от доклада на ЕК. Във вносните плодове и зеленчуци от Доминиканската република са открити средно 5,1% остатъчни пестициди.

 

Във вносните чушки от Перу са открити и афлатоксини и охратоксини, клас А, които са също канцерогени. От общо проверените количества с пипер, общо 2,7% са дали положителни резултати за опасните химически съединения. В 9,3% от пиперът внесен в ЕС от Египет също са открити високи норми на остатъчни пестициди. Египет е и един от големите вносители на плодове в България. 4,3% от реализираният в рамките на ЕС внос също е с регистрирани високи опасни нива на пестициди. От общо 835 проби, 36 са дали положителен за натравяне резултат, в т.ч. : зелен боб, праскови, нектарини, малини и портокали.

 

В 7,5% от лютите чушки, внос от Тайланд, също са открити опасни нива на пестициди. В 7% от проверените вносни количества стафиди от Узбекистан са открити охратоксини. Пестициди има и в 4,6% от билките и подправките от Тайланд.

 

Турция също е в списъка с вносни зеленчуци, в които са открити пестициди. В южната ни съседка обаче, изглежда през последните години контролът е затегнат, тъй като традиционно високите нива на опасни остатъчни пестициди, които до момента властите са констатирали през последните години не е факт при последните проверки. От 3031 проверки на турски зеленчуци, 56 са дали положителен резултат за високи норми на пестициди, което представлява 1,8%. Най-много пестициди в турските зеленчуци, европейските власти откриват в доматите и чушките.

 

В 5,1 % от подправките от Тайланд пък са били заразени със салмонела, сочи още справката на Фермер.БГ.

 

Отглеждане на салати в подземия в Китай:

снимка: REUTERS

отглеждане на салати


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!