Положението с есенната малина е критично в цялата страната. То е продиктувано от промените в климатичните условия и появата на малиновото комарче и дидимелата, които изядоха над 50% от есенната малина. Затова алармира Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) за Агри.БГ.

Пиперът от внос изпревари родното производство


„Есенната малина е зле в цялата страна, единствено при местата с по-висока надморска височина, където не е имало такива температурни разлики, малината се е запазила в по-добро състояние“, обясни Петков.


В другите части на страната – Североизточна, Централна и Южна България, натистък от болести и неприятели е много силен, добави производителят.


Според него тазгодишните добиви от есенна малина ще бъдат с около 50% по-ниски спрямо миналата година. Въпреки това има раздвижване в цената на малината, с положителен тренд.


„Много производители са притеснени дали ще успеят да покрият изисквуемите средни добиви за получаване на подпомагане по обвързаната подкрепа. Все пак се надяваме, че ако месец септември бъде по-хладен, положението при малините ще се подобри. Но прогнозите не са толкова оптимистични, колкото очакванията ни“, коментира още Петков.


Председателят на БАМ-Я алармира и за проблема със сезонните работници.


„Проблемът с работната ръка продължава да се задълбочава. Към момента безработното население масово се изнася към Германия, Испани и Франция. Мога да кажа, че положението от критично става безнадеждно“, добави Божидар Петков.