Канада оповести детайли за подготвяните документи по новата квота за внос на сирене от Европейския съюз. По данни на канадското правителство ЕС може да изнася в Канада 18 500 тона сирене, пише The Dairy Site.

Европейските животновъди са обезпокоени от канадската политика


Европейските производители на млечни продукти негативно се отнесоха към това нововъведение.

Както съобщава Euractiv Italy, квотата ще стане част от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада и ще влезе в сила от 21 септември тази година.

Квотата за внос на сирене ще действа 5 години, т.е. до есента на 2022 г.

Вносителите ще могат да подават заявка за участие в доставките до 8 септември 2017 г., като последните ще стартират на 2 октомври.

Квотата ще бъде поделена: 50% ще се внася от производители на сирене, а останалите 50% - от дистрибутори и търговски мрежи.

Европейските производители на млечни продукти продължават да бъдат недоволни от квотата.

Генералният секретар на Европейската млечна асоциация Александър Антон обяви, че разрешеното количество за внос е незначително. По думите му все едно само Ирландия да доставя говеждо месо.

Въпреки допълнителната квота за внос, ние сме убедени, че Канада изобщо не е заинтересова от това, европейското сирене да бъде на местния й пазара. Съмняваме се, че канадските потребители ще имат свободен достъп до нашия продукт, заключва той.