Предложението на Комисията да се ограничи използването на инсектицида Фипронил, за който наскоро бе установено, че представлява риск за пчелните популации в Европа, получи подкрепа от експерти на държавите-членки на срещата в рамките на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните. Това предложение следва научна оценка на риска, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и публикувана на 27 май 2013 г., която установява, че семената, третирани с пестициди, съдържащи Фипронил, представляват малък риск за пчелните популации в Европа.

Тонио Борг, комисар по здравеопазването, заяви: "Преди няколко седмици, в резултат на ограничението на употребата на неоникотиноидите, аз обещах да направя всичко възможно да предпазя пчелните популации в Европа и днешното споразумение с държавите-членки е не само в изпълнение на това обещание, но отбелязва още една важна стъпка в реализирането на цялостната стратегия на Комисията за справяне с намаляването на пчелите. "

23 държави-членки подкрепиха ограничението, две държави-членки гласуваха против, а 3 от държавите-членки се въздържаха по време гласуването в постоянната комисия.

Мерките:
Ограничаване на културите, при които Фипронил може да се използва за третиране на семена;
Разрешителни могат да бъдат получени за третиране на семена, които се засяват в оранжерии. Това изключение обаче не се прилага за праз, шалот, лук и зелеви зеленчуци (като брюкселско зеле, карфиол или броколи), където третирани семена могат да бъдат засети, тъй като реколтата от тези култури се извършва преди цъфтежа;
Третирането на царевица и слънчоглед вече няма да бъдат разрешени.

Следващи стъпки:
Комисията трябва да приеме тази мярка в следващите седмици. След това мярката ще бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС и ограничението ще се прилага от 31 декември 2013 година. Семена, които са третирани с Фипронил, могат да бъдат засети до 28 февруари 2014 година. Националните власти са отговорни да гарантират, че ограниченията се прилагат правилно.

Предистория
Това последно ограничение в ЕС е следствие на скорошно решение на Комисията за ограничаване на употребата на три пестицида, принадлежащи към групата на неоникотиноидите, което ще влезе в сила на 1 декември 2013 г., както и документ с насоки за оценка на риска на продукти за растителна защита на пчелите, публикувани от EFSA на 12 юли 2013 година.

Днешната мярка е част от цялостната стратегия на Комисията да се справи с намаляването на пчелните популации в Европа. След публикуването на стратегията за пчелите на здравната комисия през 2010 г. бяха предприети редица действия. Сред тях са: определянето на референтната лаборатория на ЕС за здравето на пчелите; увеличаване съфинансирането от ЕС за националните програми за пчеларство, съфинансиране за извършване на доброволни проучвания в 17 държави-членки (€ 3.3 милиона са отпуснати през 2012 г.) и научноизследователските програми на ЕС като BeeDoc и STEP. Пестицидите са били идентифицирани като един от факторите, които могат да бъдат отговорни за намаляване на броя на пчелите. Други фактори включват паразити, други патогени, липса на ветеринарни лекарства или злоупотреба с тях, управление на пчеларството и фактори на околната среда, като например липсата на местообитания и фуражи и изменението на климата.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!