Днес Съветът по общи въпроси ще обсъди и гласува предложение на Съвета относно разрешаване на отглеждането на генно-модифицираната царевица 1507 и министрите ще бъдат поканени да вземат отношение по искането на разрешение, съобщава Agri.eu.

 

За забрана на ГМО царевицата 1507 в Европейския съвет трябваше да бъде постигнато квалифицирано мнозинство, до каквото обаче не стигна след като Германия гласува с „въздържал се“. Комисар Tонио Борг заяви, след като се е съобразил с решението на съда, Комисията е взела решение да изпрати проект на решение на разрешение на ГМО царевицата 1507 на Съвета.

 

„Искам да подчертая, че решението на Съда на царевица 1507 потвърждава спешната необходимост от подновяването на дискусиите по предложението на отглеждането й, направено от Комисията през 2010 година“, подчертава Борг.

 

В отговор на разрешението за отглеждане на ГМО царевицата 1507 страните от ЕС ще могат да приемат предпазна клауза по подобие на тази, с която през 2008 година Франция, Австрия, Унгария, Гърция, Румъния, България и Люксембург забраниха отглеждането на генно-модифицирана царевица на своя територия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!