"До края на годината трябва да заработи електронната система между митниците, НАП и тържищата. Цените на хранителните продукти са много стабилни в света. Единственият проблем е лекото поскъпване на годишна база на млечните продукти. Но това заради проблемите в Нова Зеландия, която е най-големият производител на мляко“, каза в ефира на Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той посочи, че не се очакват изненади откъм хранителните стоки.

 

„Причината е, че има много добра реколта на зърнените култури от миналата и настоящата година. Затова цените на храните в световен мащаб се успокоиха“, коментира Стойчев. По темата за контрабандата на зеленчуци той каза, че кампаниите и проверките на управляващите през юли и август са дали резултат. „Имаше много бегълци – в момента в който влязат инспекторите, директно се затваряха камионите. Определено имаше резултат, но не мога да кажа дали контрабандата е намаляла. Редица правителства не успяха да се справят с този проблем. Това аз не го наричам контрабанда, а внасяне със занижени фактури“, коментира Стойчев.

 

Според него „държавата все още няма сили, за да направи промяната“. „Що се отнася до тържищата, през тях минават 5 млрд. лева. Трябва да се знае, че тези, които внасят със занижено ДДС от 15%, плащат по 5% отделно, за да се осъществи цялата схема“, посочи той. „Решението на проблема е да се намали това ДДС от 20% на 6%, 7% или 10%. Държавата трябва да го направи. Навсякъде из Европа има различни ДДС.

 

Ако трябва да плати такова ДДС, то всеки ще ги даде тези пари вместо да се занимава със сериозни схеми, при положение че иначе около 5% отиват за изпълнението й. “, обясни Стойчев. Той беше категоричен, че е необходимо да се направи електронна връзка между НАП, тържищата и митниците, защото ще може да се контролира много лесно целият процес.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!