Проект на ЕС, който касае правото на всяка държава-членка да забрани или ограничи отглеждането на  ГМО култури, се оказа в противоречие с Комисията по околна среда в Европарламента.
 
Членовете се опасяват, че предложението може да се окаже неефективно и да доведе до възстановяването на граничния контрол между държавите, които за и тези които са против. 
 
[news]
"Преобладаващото мнозинство в комисията не иска да застраши вътрешния пазар. За нас, съществуващото законодателство следва да остане в сила, така както и държавите-членки трябва да поемат своята отговорност и да вземат решения заедно на европейско ниво, вместо да въвеждат национални забрани ", заяви Председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. (ЕНП, Италия).
 
"Това предложение е в противоречие с принципите на по-доброто регулиране и прозрачност, които  Европейската комисия, взе в предвид. След  като прекарахме толкова много години да се отървем от вътрешните бариери, това предложение може да разкъса вътрешния пазар и да доведе до връщане към граничните инспекции, за които ние всички работихме усилено, за да се отървем от  това навреме ", добави Джовани Ла Виа.
 
Предложението бе прието от 47 гласа и ще подлежи на гласуване в зала по време на пленарната сесия в периода 26-29 октомври в Страсбург, информира Европейският парламент.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!