България ще се прости с още 220 милиона евро по САПАРД, след като Брюксел разбере, че във Фонд "Земеделие" /ДФЗ/ се извършат управленски безобразия и нарушения, които водят до конфликт на интереси и неоправдано харчене на милиони левове от Държавния бюджет.

Това се прави с едничката цел - да бъде излъгана Европейската комисия /ЕК/, че в агенция САПАРД и в Разплащателната агенция /РА/ всичко е наред. Това съобщава  в. "Труд".

Ако бъде заблуден Брюксел, може да се надяваме, че след като хазната изплати спрените към 220 млн. евро за изпълнени проекти по три мерки по САПАРД, ЕК ще признае за редовен този разход и ще го възстанови на държавата. Ако не го признае, след удара по ФАР ще отнесем още 220 милиона евро загуба по европейските предприсъединителни програми. Изданието съобщава още, че констатациите са вече предадени на вицепремиера Меглена Плугчиева.

ДФЗ е една от най-мощните инвестиционни банки в страната, оперираща с над милиард лева годишно - пари от държавния бюджет и от бюджета на ЕС. До 2013 година през него ще минат към 13.5 млрд. лева.

От две правителства насам, откакто тръгва САПАРД, фондът се управлява от Движението за права и свободи /ДПС/. Минаха трима изпълнителни директори, посочени от Ахмед Доган - Асен Друмев, подсъдим по две дела, Димитър Тадъръков и Атанас Кънчев. В момента и.д. шеф на ДФЗ е Ализан Яхова, зад гърба на която всеки от шестимата заместници прави каквото си иска, твърдят от фонда.

Грубо нарушение, предизвикващо конфликт на интереси и от там - неприемлив доклад на одитора "Делойт", е фактът, че служители на Техническия инспекторат /ТИ/ на Разплащателната агенция са били задължени от 7 до 20 ноември тази година да излязат в неплатен отпуск, за да проверят на място различни обекти, платени по САПАРД.

Което означава, че държавните чиновници от ТИ са изпратени да вършат работата на одитора, който очевидно няма административен капацитет. И че проверяват сами себе си, само че скрити зад "Делойт".

Одиторската фирма в двете й разновидности "Делойт България" и "Делойт одит", в която участват едни и същи лица, само за тази години от ДФЗ и Министерството на земеделието е прибрала близо 2.5 млн. лева най-малко по три проекта за САПАРД и за разплащателната агенция.

Плугчиева, която разбрала за скандалната афера, казала пред изданието, че е "объркана". Тя веднага изпратила писмо до министъра на земеделието Цветанов, в което иска обяснение, но до момента няма отговор.