24-месечна отсрочка за модернизация на българските ферми получи страната ни от Европейската комисия. Искането на българската държава беше за 18-месечен гратисен период.

Със смесени чувства приеха новината българските животновъди. От една страна млекопроизводителите са доволни от решението на Брюксел. „Реално погледнато обаче удължаването на срока може да се окаже безсмислено, ако няма адекватно и навременно финансиране на сектора”, коментираха млекопроизводители пред Фермер.БГ. Едва 3 хил. са фермите, които са успели до момента да покрият евроизискванията за хигиена на фермите. Над 83 хиляди са тези, които тепърва трябва да покриват тези стандарти. Вярно е, че от нова година те няма да бъдат закрити, но в същото време, при тежките финансови условия и липсата на финансиране, те трудно биха оцелели.

Ниските изкупни цени на млякото трябва да бъдат регулирани и да се разбиет картелът на мандрите. Сега литър мляко от първа категория се изкупува на средна цена 0,40-0,50 лв, а останалото – за едва 0,25-0,30 лв. Собствениците на мандри бавят плащанията с месец, а със средствата от продаденото мляко фермерите не могат да покрият дори разходите за изхранването на животните. Какво остава за модернизиране на фермите...?

Фермер.БГ припомня, че преди три седмици министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обеща в Смолян, че се търси възможност за допълнителна финансова помощ, защото само чрез такава ще се достигнат критериите за хигиенните изисквания. Той обясни, че има възможност това да стане по регламента с Програмата за широколентовия интернет, където са предвидени средства за достигане на хигиенните критерии, от което не се е възползвало предишното ръководство на МЗХ, за да може да се намери финансиране за достигане на критериите.

След изтичане на преходения период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сграден фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!