Европейската комисия ще задейства резерва при кризи в размер на 500 млн. евро и ще предостави повече гъвкавост на държавите членки да отпускат държавни помощи за най-засегнатите от кризата сектори. Това стана ясно след изслушване на комисаря по земеделие Януш Войчеховски в Комисията по земеделие към ЕП (AGRI).

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Това още веднъж води убедително до очакването, че предстои освобождаване на таваните на държавните помощи, както Агри.БГ писа, споделено от бранша у нас. Освен това Войчеховски е оповестил, че предстои временно разрешение за ползване на земите под угар за производство на протеинови култури.

„В тази ситуация е много важно да се гарантира лоялна конкуренция и нормално функциониране на вътрешния пазар на селскостопански продукти”, написа във фейсбук профила си евродепутатът Асим Адемов и добави относно днешната среща по земеделие:

„Призовах и за въвеждане на механизми за подкрепа по подобие на временната Ковид мярка, която се оказа изключително полезна за земеделските ни стопани, за да бъдат улеснени да произвеждат храните, от които всички се нуждаем, в този извънреден период."

Коментатори вече отбелязват промяна в реториката от страна на Блока. „Това, което се случва в Украйна, ще промени целия ни подход и виждането ни за бъдещето на селското стопанство. Трябва да се върнем към продоволствената сигурност”, казал Войчеховски пред евродепутатите, пише „AJOT”, и добавил: „Селското ни стопанство трябва да бъде устойчиво на различни кризи“.