Предложението на Европейската комисия да се позволи на държавите-членки да изплатят до 50% от директните плащания на земеделските производители за 2013 г. предварително, получи единодушната подкрепа от държавите-членки днес в Управителния комитет за Директните плащания, съобщиха за Фермер.БГ от Европейската комисия.

Настоящият регламент ще помогне на земеделските стопани да облекчат финансовите си затруднения, произтичащи от неблагоприятни метеорологични условия и по-специално суровата зима и наводненията в някои региони на Европа по-рано през годината, посочват от ЕК.

Както и в предишни години, тези авансови плащания могат да бъдат отпуснати от 16 октомври, а не от обичайната дата 1 декември, в случай, че държавите-членки имат проверени по обичайния ред заявления, посочват още от ЕК.

Фермер.БГ припомня, че преди да бъде приета актуализацията на бюджета, премиерът Пламен Орешарски пое ангажимент пред Националната асоциация на зърнопроизводителите част от субсидиите по СЕПП 2013 да бъдат платени на земеделците преди края на годината. Конкретни срокове, проценти и дати обаче не бяха обсъждани. До края на този месец, след като акуализацията на бюджета вече е приета, предстои нова среща на зърнопроизводителите с премиера, на която ще бъдат обсъдени възможностите за по-ранно изплащане на част от субсидиите, промените в Закона за ДДС, осигуряването на безкацизно гориво и др.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!