Филе „Елена” и „Луканка Панагюрска” станаха първите български храни с традиционно специфичен характер, които бяха официално регистрирани от Европесйската комисия (ЕК) в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Заявленията за регистрация на тези две наименования бяха подадени в МЗХ от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”.

Членовете на сдруженито ще имат право да произвеждат Филе „Елена” и „Луканка Панагюрска”, като спазват одобрената спецификация и обозначават продуктите с европейското лого за Храна с традиционно специфичен характер.
                             
От Министерството на земеделието и храните припомнят, че до момента България имаше едно защитено наименование - защитено географско указание (ЗГУ) „Горнооряховски суджук”.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!