За пореден път световните корпорации, производители на генно-модифицирани семена демонстрираха силното си лоби, след като Европейската комисия одобри днес отглеждането на генномодифициран сорт картофи за нуждите на индустрията в Европейския съюз, предадоха световните информационни агенции. Това е първото одобрение за отглеждане на ГМО култура в ЕС от 12 години насам, отбелязва Агенция Ройтерс, цитирана от Дневник.

Kартофите "Амфлора", дело на германската химическа компания BASF, са създадени, за да се добива от тях скорбяла (нишесте) за нуждите на промишлеността, включително за животинска храна. От Брюксел обаче подчертаха, че растенията не са предназначени за консумация от хора.

Еврокомисията одобри и пускането на пазара на три вида генетично модифицирани царевични продукти, които обаче не са отгледани и произведени в Европа, допълва АФП. Те са производни на MON 863, генно-модифициран сорт на американската корпорация "Монсанто". От 1998 г. досега единственият ГМО хибрид на царевица, разрешен за отглеждане на Стария контитент, беше сортът MON 810.