ЕК вече е готова с предложение за орязване на харчовете за подкрепа на фермери през финансова година 2018. Целта е да се създаде кризисен резерв, който може да бъде използван при нужда, пише на сайта на комисията. 

15 май е срокът за кандидатстване по схемите за директни плащания без санкция

Предложението за финансова дисциплина се обсъжда всяка година и съкращава разходите по ОСП, особено по отношение на директните плащания, които са финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), за да се заделят настрана 400 милиона евро за покриване на възможни кризи на селскостопанския пазар.

Сега предложението за 2018 г. цели да се орежат директните плащания по ОСП с над 2 000 евро, с изключение на директните плащания за фермерите в Хърватия, тъй като те все още са във фаза приемане на страната в ЕС.



Спестените пари ще бъдат използвани като гаранция, че при криза ще има резерв от 459,5 милиона евро, налични в бюджета за 2018 г.

Процентът е малко по-висок от заложения през 2017 г. Вместо 1.353905% - сега той е 1,388149%.

Според правилата за бюджета на ЕС, Комисията е задължена да внесе предложение за финансова дисциплина преди края на март всяка година.

Сега до края на 30 юни тази година Съветът и Европейският парламент трябва да фиксират процента на финансова дисциплина.
При отсъствието на споразумение до 30 юни, Комисията ще определи какъв да бъде процентът.



В допълнение към създаването на кризисен резерв всяка година, механизмът за финансова дисциплина може също така да бъде използван като гаранция, че разходите на ЕФГЗ ще бъдат в рамките на договореното за годината, като част от общия 7-годишен план на финансовата рамка на Европейския съюз, наречена още Многогодишната финансова рамка (МФР).

Настоящите изчисления за директни плащания и пазар, свързани с разходите за 2018 г., сочат, че те са в рамките на заложеното и настоящото предложение за финансова дисциплина не предвижда намаление.

Според законодателството на ОСП, сумите, генерирани чрез финансова дисциплина, ще бъдат достъпни в бюджета на ЕФГЗ в края на финансовата година, включително тези от кризисния резерв, и ще бъдат възстановени на земеделските производители.

От въвеждането на кризисния резерв през 2014 г., не се е налагало да бъде използван. Парите, заделяни всяка година, впоследствие винаги са били пренасочвани към фермерите.