Само 1 млн. тона от соята в световен мащаб се произвежда от Европейския съюз, стана ясно на семинар, посветен на протеиновата култура, който се провежда в Кнежа, предаде репортер на Фермер.БГ. 0,8 млн. тона от това количество е производството на соев шрот.
 
Общото количество на соев шрот в световен мащаб е 150 млн.тона. Вносът на соев шрот към Европа е в размер на около 20 млн. тона годишно, а на соя – 12 млн. тона. От тези 12 млн. тона – 10 млн. тона се преработват на шрот. 
 
Според експерти от Асоциация Дунавска соя и Опитната станция по соята в Павликени увеличаването на производството на соя е стратегия, по която ще се работи в бъдеще както в България, така и в целия Европейски съюз.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!