След двегодишно настояване от страна на тютюнопроизводителите от 21 април сектор „Тютюн“ вече е включен във възможността за еднодневни трудови договори за сезонни работници наравно със секторите плодове, зеленчуци, лавандула и розов цвят, съобщават от НАТ-2010.

Втора отсрочка: Тютюнопроизводителите ще се регистрират до 29 май

Към момента тютюнопроизводителите в страната отглеждат разсада в лехите за реколта 2020. Очаква се активното разсаждане да протече в периода 10 май – 10 юни. 

Прогнозните данни сочат, че през тази стопанска година в България ще бъдат разсадени близо 5 600 хектара с тютюн от четирите сортови групи: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. Очаква се общото производство да е около 8 600 тона, като най-голям дял се пада на Басми – 5850 тона. 

Относно влиянието на COVID-19 върху сектора тютюнопроизводители споделят, че засега проблемите им са свързани главно с неизплатени пари за реколта 2019, както и със закъсняващите доставки на препарати за растителна защита. Разбира се, остава въпросът с липсата на работна ръка, както и затрудненото придвижване на работниците заради контролните пунктове.

На два пъти тютюнопроизводителите успяха да издействат отсрочка за вписването в регистъра по Закона за тютюна заради извънредното положение. Поначало срокът изтичаше на 31 март, но сега е удължен до 29 май.

Към момента има голяма вероятност да се запази и преходната национална помощ за периода на преходния регламент, без промяна на нивото на подкрепа към 2020 г. 

„Запазването на схемата ще създаде по-голямо ниво на сигурност и предвидимост, особено за сектор „Тютюн“, който се подпомага основно от този вид подкрепа, и ще създаде условия на плавен преход към реформираната ОСП“, казват от Асоциацията.

Заради световната пандемията от COVID-19 и наложените ограничителни мерки за провеждане на събития се наложи отмяна на форума World Tobacco Europe Sofia, който трябваше да се случи на 27 – 28 май. Новите дати, обявени от организаторите, са 27-28 октомври в София.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ставките за тютюна: Първи коментар на бранша след консултативния съвет

Еднодневни трудови договори за сектора искат тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводители настояват за спешен консултативен съвет