Три месеца миналата година държавата преброяваше земеделските стопанства. Първо имаше срок за електронно самопреброяване, след което по места тръгнаха анкетьори. Сега, година по-късно, се задава още едно преброяване – това на населението и жилищния фонд в България, също на два етапа.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Оставяме настрана въпроса защо двете не се случиха едновременно, както това се е правило в миналото, и се съсредоточаваме върху това, което предстои.

Преброяването на българите започва на 7 септември с електронно подаване на информация до 17 септември. Следва посещение на анкетьори до 3 октомври. И така, за по-малко от месец трябва да стане ясно колко сме сега.

Информацията се събира веднъж на 10 години, като тази година е 18-ото поред преброяване. Първоначално то бе планирано за началото на годината, но пандемията го осуети. Така или иначе, до края на 2021 г. трябва да са преброени всички граждани на страните членки на ЕС.

Очакванията у нас са за по-голяма онлайн активност, като последния път, през 2011 г., тя е била 40%. Българите, които отговорят електронно, ще получат код, който ще трябва да покажат на преброителя по-късно.

Посещенията по домовете ще стават между 8:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя. Анкетьорите ще трябва да обиколят всички сгради и жилища в страната, да преброят непреброените онлайн лица, а където те са преброени, да вземат въпросния електронен код.

Имайте предвид, че не сте длъжни да пускате преброителя в дома си или да му доказвате собственост с нотариален акт. Бъдете готови да отговаряте и на въпроси относно техника и оборудване в жилището, за да ви определят социалния статус. Няма да се търси информация за техния брой, а по-скоро за достъпа ви до интернет, умни устройства, телевизия и т.н.

Ако не сте на адреса, ще ви посетят още няколко пъти. Ако и тогава няма резултат, ще се търси домоуправителят, който да каже къде сте – дали сте заминали на гурбет в чужбина, или някъде другаде в страната.

Ако откажете да бъдете преброен, ви грози глоба от 160 лв.

Любопитно е, че България има близо 140-годишна демографска история. Първото преброяване е факт през 1881 г. в Княжество България. След Съединението с Източна Румелия през 1887 г. се прави наново.

За първи път селскостопанските животни се броят през 1892 г. Тринайсет години по-късно се включват също селскостопанският инвентар и стопанските сгради. През 1910 г. се добавят и транспортните средства в селското стопанство.

През 1926 г. за първи път се броят земеделските стопанства. Интересно е, че чак пет години по-късно са добавени промишлените и търговските стопанства. 

Статистиката дотук сочи, че най-много сме били през 1985 г., достигайки почти 9 милиона. Последно е преброяването през 2011 г., когато сме паднали до почти 7,4 милиона. Ще минат обаче месеци след предстоящото преброяване, за да излязат финалните резултати и да разберем с колко сме се стопили този път.