Два пъти по-малко са добивите от мед тази година в Пазарджишко. Това съобщи пред Фокус  Ангел Благов, председател на регионалната структура на Съюза на българските пчелари в Пазарджик.

По думите му около 90 на сто от пчеларите в региона се оплакват от ниски добиви. „Причините за това са различни. Първо се отразиха климатичните условия. Зимата беше мека, пролетта също и пчелните семейства се развиха много по-рано. Цъфтежът на самата растителност тръгна с около 20 дни. Акацията например вместо в началото на месец май, цъфна още през април. Когато цъфна, се развали времето и в област Пазарджик, а и не само почти няма акациев мед тази година. После пчелите събраха доста мед от билки, защото се роиха доста пчелни семейства”, обясни Благов.

 

По думите му след настъпилото през юли и август засушаване пчелните семейства са спрели да работят. „Всичко изсъхна и можеше да се събира мед само от слънчогледа там, където не беше изсъхнал и той. Някои колеги успяха да съберат слънчогледов мед, но основно тази година в областта се предлага билков мед”, добави пчеларят.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!