Българската сортова листа се обогати с два нови сорта безсеменно десертно грозде - "Зорница" и "Тангра". Създадени в Опитното лозе на Института по земеделие и семезнание (ИЗС) ”Образцов чифлик”- Русе, те бяха представени днес от гл. ас. д-р Галина Дякова по време на Открит ден на лозата, организиран от института. И двете селекции са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20оС, и проявяват много добра възстановителна способност.

 

Сортът "Зорница" е създаден чрез хибридизация на сортовете „Русенско едро” и „Кинг руби”. Кръстоската е направена през 1986 г. от проф. Иван Тодоров, а морфологичното, агробиологичното и технологичното проучване е извършено в сътрудничество с д-р Галина Дякова и лозарският колектив на Института. За създаването на нов сорт грозде понякога са нужни 18 - 20 години, разясни д-р Дякова. "Зорница" спечели награда на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. Това е типичен десертен безсеменен сорт, който зрее през втората половина на септември, обясни д-р Дякова. Гроздът е голям, тежи около 400 g, изравнен е, зърното е едро - около 5 g, а на цвят е червено-сиво. Консистенцията на плода е хрупкава, вкусът е хармоничен, със специфичен приятен плодов оттенък. Добивите от сорт "Зорница" са около 16 т от хектар. Захарността в гроздето достига до 22-23%. То е подходящо за консумация в прясно състояние, както и за преработка в стафиди и компоти, обясни д-р Дякова.

 

Сортът "Тангра", който е късен, носи всички характеристики на типичния десертен безсеменен сорт. Гроздът е голям, изравнен, със средно тегло също като "Зорница" - около 400 g. Зърното е голямо - около 5.5 g, на цвят е червено-черно, с хрупкава консистенция, вкусът е неутрален и хармоничен. Добивите от "Тангра" са около 18 т от хектар. В консумативна зрялост гроздето съдържа 18% захари. Подходящо е за консумация в прясно състояние и за производство на висококачествени компоти. И двата сорта се съхраняват много добре в хладилник и може да се предлагат на пазара и през зимата.

 

Институтът има създадени маточни насаждения за калеми от новите сортове и има готовност за тяхното разпространение чрез лицензионни договори с производители на лозов посадъчен материал, които вече проявяват интерес към новата селекция, каза още д-р Дякова.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!