За трета поредна година в Русе се проведе специализираното овощарско изложение „Дунавски овощари“, което успя да събере на едно място представители на бранша и компании, заети в сектора. 
 
„Радвам се, че нашите членове дойдоха, въпреки лошото време. Тук те могат да научат за новите технологии в производството на овощни видове, но освен това и да се срещнат с потенциални купувачи на своята продукция и да договорят количества, както от България, така и от чужбина. На изложението присъстват фирми от Румъния, Чехия и Унгария – това са хора, с които сме се запознали през годините на изложения и те са тук, за да се срещнат директно с нашите членове и да договорят количества. Тези компании са наясно, че нашата продукция е с много по-добри вкусови качества от тази на страните от Северната част на Европа“, коментира Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО) за Фермер.БГ.
 
 
Мащабната проява даде възможност на хората от сектора да обсъдят проблемите и да заговорят за обединение.
 
„Нека всички съюзи в плодопроизводството да се обединим – да бъдем все така заедно и да се борим за правата на всички производители на плодове. Нека да се работи на всички посоки, защото обединението правила силата. Нека това бъде общата цел – благоденствие, успехи и да се преборим с бюрокрацията“, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
Подобно е мнението и на другите съюзи в овощарството.
 
„Всички ние обичаме плодове, дърветата, земята, но развиваме нашия бизнес и за да изкарваме пари и да се издържаме. При настоящите условия е важно бъдещето, за да работим грамотно и обединено. Важно е и това с какви суми ще разполагаме при тази, за доста хора вероятно нулева година. Не е маловажно какво ще успеем да договорим за догодина. Все още не знаем и каква ще бъде рамката за ОСП след 2020 г. Наистина е нужно да сме обединение. Тук сме, за да осигурим разрастване и продължаване на растежа на овощарството. Колкото повече сме, толкова повече ниши може да разработим. Тези субсидии, които получаваме не са за оцеляването ни, а за подобряване на нашето производство, за разширяване и за заготвяне на продукт, който може да достигне до чуждия пазар. Румънският пазар ще върви до едно време, ние трябва отсега да се подготвим и да знаем какво ще правим и къде ще продаваме за в бъдеще“, каза Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз. 
 
 
Въпреки добрата организация и присъствието на редица структури от сектора, липсата на представител от Министерството на земеделието, храните и горите не остана незабелязана.
 
„Пуснали сме официална покана до министерството, обидени сме от факта, че няма никой от тяхна страна. Всички колеги от браншовите организации са тук, нашите членове също, а няма представител на ресорното министерство – политическото ръководство. Присъстват единствено хора от местните служби, с които ние сме ежедневно в контакт, но те нямат силата, като политическото ръководство на МЗХГ. Отправили сме молба още преди три месеца поне зам.-министър да присъства на форума, за да се създаде дискусия и да се представят и решат проблемите ни. Имаме много сериозно измръзване с голямо стопанско значение. Тук можеше представителите на МЗХГ да бъдат запознати с тях и да се начертаят първите мерки за справяне със ситуацията“, коментираха от Мирослав Черников и Павел Спасов, членове на УС на СДО за Фермер.БГ.
 
 
В рамките на изложението се проведе и общото събрание на съюза. 
 
„Една от целите, които си бяхме заложили да постигнем, бе увеличение на членската маса и територията. Успяхме да я постигнем, като имаме ръст от 20%, което говори за доверие към съюза. За периода края на 2016-началото на 2017 г. кайсията бележи най-голямо увеличение като площи, следвана от сливата и черешата. Интересна закономерност е, че имаме най-много членове в Русе, а най-много са площите на съюза в Силистра“, обясниха Николай Колев и Силвия Гордеева от СДО.
 
Колев обясни, че и през 2018 г. продължава практиката на съюза за активна комуникация с изпълнителната и законодателна власт.
 
„Вече рядко ни канят на срещи и рядко получаваме отговор в указания срок от ресорното министерство. По всичко изглежда, че за новото ръководство секторът не е приоритетен. С това отношение на МЗХГ към нас, трябва да положим максимални усилия да сме много силни, защото предстои договарянето на средствата за следващия период и затова трябва активна помощ и работа от всички членове“, добави председателят на съюза.
 
 
Съюзът на Дунавските овощари от 2017 г. разполага с агрономи, които се грижат за стопанствата на членовете на структурата – помагат им и ги съветват, за да бъдат те по-рентабилни. Те продължават своята работа и през тази година. Интересно предложение направи един от членовете на съюза.
 
„Ако спечелихме с агрономията, ще загубим двойно повече от непознаването на законите. Нужно е да намерим платформа, с която да получаваме системна помощ. Вярвам, че всеки в тази зала е получил поне едно писмо, че е отказан или орязан по една или друга мярка. Трябва да намерим адвокат, който е запознат с административната ни рамка, но и да е концентриран и запознат с нашата дейност. Тепърва ще се сблъскваме с повече административна тежест, задължително трябва да имаме адвокат, който да ни помага“, предложи Николай Христов, член на съюза.