Ако бюджетът на земеделското министерство не се актуализира, това ще се отрази тежко на Селскостопанската академия и респективно на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ), като едно от звената към нея. Това коментира пред Дарик директорът доц. Иван Киряков.  
 
От края на юли Институтът работи с ограничен бюджет. Заради липсата на средства Министерството на земеделието освен заплатите не покрива почти никакви други разходи – не е платено горивото, както и част от сметките за ток. От няколко години институтът в Генерал Тошево не получава и средства за капиталови разходи, въпреки че сградният фонд се нуждае от спешни ремонти. Доц. Киряков заяви, че засега има уверение, че няма да се стигне до забавяне на възнагражденията.
 
Според него реформа в Селскостопанска академия е необходима, за да мине ССА на самостоятелен бюджет и да се отчита директно пред Народното събрание по модела на БАН. 
 
Дано най-накрая се проумее, че ако няма земеделска наука в България, ще станем европейски сателити - ще отглеждаме европейски сортове и ще купуваме от чужбина посевния материал, коментира доц. Киряков.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!