Тритикале сорт „Бумеранг” е новото достижение на селекционерите от Добруджанския земеделски институт. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. Иван Киряков. По думите новият сорт, признат от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) през 2009 г., гарантира високи и стабилни добиви – от над 1000 кг/ дка.

 

Все повече стопани се ориентират към зърнената култура заради универсалните й качества, коментира доц. Киряков. От тази година Добруджанският земеделски институт ще предлага на земеделските производители семена за посев от новия сорт. Той е подходящ за отглеждане при различни почвено-климатични условия, включително и в райони с плитки и слаби почви.

 

Силно развитата му коренова система осигурява при засушаване по-високи добиви от останалите житни култури. Производството на зърно от тритикале е по-изгодно, отколкото това на ръж и пшеница, обясни доц. Киряков. Културата има ценни икономически свойства и конкурира успешно по редица показатели традиционните култури. Устойчива е на болести и суша, което я прави лесна за отглеждане, дори при неблагоприятни условия.

 

Зърното на житната култура съдържа много ценни протеини, фосфолипиди и полиненаситени мастни киселини и незаменими аминокиселини. Те са по-ефективни и по-смилаеми, отколкото протеинът в пшеницата. Зърното от тритикале е подходящо за производството както на хляб за диабетици и за хора с наднормено тегло, така и за такива, които имат непоносимост към пшеничния глутен.

 

Когато се комбинира с брашно от пшеница, хлябът старее по-бавно и има много добри вкусови качества. През последните години се наблюдава засилен интерес към тритикале за производството на биогаз, каза още директорът на Добруджанския институт. Учените от Добруджанския земеделски институт работят върху селекцията на тритикале от 1963 година, а първият сорт е създаден през 1967 година.

 

Новото зимно тритикале „Бумеранг“ бе отличено на международната селскостопанска изложба Агра 2014. Сортът е получи диплом и плакет за високи постижения в конкурс за научна дейност и разработки.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!